Starački dom

Ponekad je odluku oko smeštaja u starački dom potrebno doneti brzo, a ponekad imamo dovoljno vremena da razmislimo šta je najbolja opcija.

Šta je starački dom?

Starački dom ili dom za stare, je mesto gde mogu da borave stari ljudi, zdravi ili bolesni, koji ne moraju da idu u bolnicu ali je malo teže voditi o njima računa u kući. 

Ovde spadaju ljudi koji se teško kreću, imaju povrede, ozbiljne bolesti, nepokretni ili oni koji se oporavljaju nakon operacija. Većina domova za stare ima obučeno osoblje koje vam stoji na raspolaganju 24 sata dnevno.

 

staracki dom

Starački domovi mogu izgledati kao bolnice ili kao kuće. U svakom slučaju zaposleni pružaju medicinsku i nemedicinsku negu. Najbolje je da u sobi ima najviše dve osobe kako bi svakoj mogli dovoljno da se posvetimo i da svaki stanar ima svoju privatnost i mir.
Sobu možete ukrasiti vašim stvarima, porodičnim fotografijama, cvećem ili svemu ostalom što bi boravak učinilo prijatnijim. U staračkom domu ‘’Stara pruga’’ svaka soba na raspolaganju ima sopstveno kupatilo. To je važno zbog olakšanog kretanja, lične higijene i privatnosti stanara.

Ukoliko je  dom za stare napravljen kao porodična kuća, kao što je naš, tada osoblje ima mogućnost da razvije dublje veze i bolje upozna stanare. Često se radjaju prijateljstva, koja su posebno važna i učine da vreme brže i lepše prolazi.

 

 

Dom za stara lica - 6 Prednosti

  1. Pomoć pri svakodnevnim aktivnostima – u našem staračkom domu stanari imaju na raspolaganju osoblje 24 časa. Tokom svakodnevnih aktivnosti kao što su oblačenje, kupanja, ishrana, šetnja tu smo da im pomognemo
  2. Socijalizacija – svako traži svoje društvo. Često nemamo vremena za priče naših starih ili nam nisu interesantne. Kada se nadju u društvu sličnih godina, naši stanari će imati zajedničke teme i bolje će razumeti jedni druge. U domu se razvijaju i prijateljstva.
  3. Ishrana – ne morate više da brinete da li ćete Vi ili neko drugi stići da kupi i pripremi hranu za vaše stare. Sa tim je gotovo. U našem domu za stare stanarima na raspolaganju stoje 3 glavna obroka (doručak, ručak i večera) i dve užine. Hrana se priprema svakog dana tako da je uvek sveža.
  4. Zdravstvena nega – obezbedili smo nemedicinsko i medicinsko osoblje za naše stanare koji o njima vode računa neprestano. Zbog optimalnog broja stanara koje imamo u situaciji smo da se svakome posvetimo i imamo tačan uvid u zdravstveno stanje svih pacijenata. Na taj način im je obezbedjeno da na vreme dobiju terapiju. Takodje, na raspolaganju im stoje i različita pomagala koja su neohodna za život kao što su kolica, štake i sl.
  5. Sigurnost – kada se smeste u starački dom nema više brige o sigurnosti. Stari i bolesni često nisu u situaciji da vode računa o sebi pa mogu postati laka meta drugih ili sami sebi nenamerno naškoditi. U tom smislu kada su u domu Vi ste mirni. Sve sobe su obezbedjene, a stanari nikada nisu sami. 24 sata je neko dežuran pored njih.
  6. Više vremena na raspolaganju – onaj ko preuzme brigu o starima, bilo da su to roditelji ili bilo ko drugi, obično ima manjak vremena. To dovodi do blago stresa i neispunjavanja svih obaveza, a o slobodnom vremenu možemo samo da razmišljamo. Ukoliko smestite vaše stare u dom, imaćete više vremena, a o njima će brinuti stručna lica i imaće odgovarajuće društvo i negu. Uz to možete uvek da ih posetite ili oni da izadju iz doma za stara lica.